top of page

OM Mig

Vad kul att du hittat till min hemsida. Jag som driver denna heter Maria Zetterlund, är distrikts- och skolläkare. Jag behandlar gärna mina patienter med fysisk aktivitet som förstahandsterapi, kanske via träning på recept och ännu hellre så motar jag Olle i grind och förebygger sjukdomar primärt innan de ens dykt upp. En god livsstil borgar för ett bättre mående och trots att det kan vara lite klurigt att ändra sina levnadsvanor, så tror jag på allas vår inneboende kraft och klokhet.  Att få hjälpa människor att hitta det hos sig själva är också en stor drivkraft i allt mitt arbete. Vi vet allt mer om hur vi bör leva för att må bra, men samtidigt blir allt fler sjuka i kroppen och även den psykiska ohälsan har ökat. Hur kunskapen om balans i livet integreras i vardagslivet och blir en hållbar livsstil är en av de stora frågorna och ett av mina stora intressen. 


Sedan 1988 är jag träningsinstruktör, allt från Zumba (latin-inspirerad dansträning), step up, motionsgympa, yoga och funktionell styrketräning är sådant jag leder eller har gjort genom åren. 
Jag har märkt att mina båda världar, friskvården och sjukvården behöver arbeta tillsammans för att öka hälsan i vår befolkning och ser hur dessa båda världar det senaste årtiondet närmat sig varandra.

 

Jag började livet som egen företagare 2014 med Medicin och Mirakel. Kanske en pretentiös titel, men kroppen är verkligen ett mirakel och fysisk aktivitet, min favoritordination är en mirakelmedicin som verkligen hjälper mot allt. Jag gör flera saker i företaget, inklusive att jag tillsammans med fyra andra delägare driver Sigtuna Vårdcentral- en privat läkarmottagning, föreläser i ett brett utbud av sammanhang, stöttar till att komma igång med träning både enskilt och i grupp och gärna till företag, ordnar event, bland annat träningsresor.

2017 startade jag och kollegan Jill Taube nätverket "Vem tar hand om Doktorn? Idag samlar vi över  10000 läkare i vår grupp, där fokus ligger på salutogenes, att stärka det friska och att se hur man kan få en sund arbetsmiljö. Läs mer här: 


Yrkesmässigt så har jag gjort lite av varje utifrån distriktsläkarens breda och viktiga perspektiv. Jag har jobbat med smärtrehabilitering och även i multimodala team för utmattningssyndrom, samt varit diabetesansvarig läkare under många år på en vårdcentral. 

Jag jobbar också sedan 2020 som skolläkare halvtid. Det känns oerhört viktigt att tidigt i livet kunna få stöd för goda levnadsvanor och redskap för att bibehålla en god hälsa och en hjärna som mår bra och optimeras för att utvecklas. 

Jag har också en KBT utbildning samt en utbildning i MI, motivation Interviewing som stöd när motivationen och kraften till förändring behöver hjälpas på traven.

 

Under 2018 gick jag en funktionsmedicinsk grundutbildning. Funktionsmedicin har hunnit bli stort i USA och något jag tror kommer att bli allt mer etablerat under de kommande åren även hos oss, men samtidigt är det såklart viktigt för mig som traditionell skolmedicinskt utbildad att alltid hålla mig till vetenskap och beprövad erfarenhet.

 

För att förstå lite mer av vad detta synsätt innehåller, se gärna denna video med en av de stora förespråkarna, Mark Hyman.

https://youtu.be/IhkLcpJTV9M

När jag studerade insåg jag att den typen av förhållningssätt som FM använder sig av där man tittar på helheten och försöker lyfta det friska och stärka individen är något jag alltid strävat mot i mitt arbete som läkare. 

Under 2019 har jag utbildat mig inom yoga. Att hitta en balans mellan energi och avslappning och att gå inåt, är något som jag upplever skapar en ännu mer välmående individ. Min favoritform är Yinyoga, en mindfulnessliknande närvaro i olika positioner. Något som utvecklar både kropp och själ på ett fint sätt. 

Privat är jag en fyrbarnsmamma och får ibland också epitetet ”hockeymorsa”. Visst är det en klyscha, men utan mina barn och min fästman vore livet tomt och oförståeligt. Familjen, träning, naturen och personlig utveckling gör mig glad och lycklig. 

Foto: Marie-Therese Karlberg, Shay Foto

Foto: Marie-Therese Karlberg, Shay Foto

Foto: Hanna Karlberg

bottom of page